Dzień Grzyba obchodzony jest 24 września. To święto, które niesie same plusy: daje okazję do spaceru, może być niezwykłą przygodą podczas grzybobrania, a zebrane grzyby będą po uprzednim przygotowaniu smakowitym obiadem. Grzyby zbieramy dla ich walorów smakowych i aromatycznych.
Są pokarmem mało kalorycznym, ponieważ zawierają dużo wody i cechują się niską zawartością tłuszczów i węglowodanów. Zawierają jednak pewne ilości witamin zwłaszcza z grupy B, a także D i E w zależności od gatunku grzyba oraz sole mineralne np. związki potasu, fosforu, żelaza. Mogą również dostarczyć organizmowi ludzkiemu mikroelementy takie jak: kobalt, cynk, fluor, jod, mangan, miedź. Oprócz związków odżywczych niektóre gatunki grzybów zawierają także substancje toksyczne, które mogą spowodować śmiertelne zatrucia. Należy umieć odróżnić grzyby jadalne od podobnych do nich grzybów trujących lub niejadalnych.
Złote zasady:
- W razie podejrzenia zatruciem udaj się do lekarza pierwszego kontaktu.
- Sprawdzaj swoje zbiory dwukrotnie.
- Zbieracz amator nie może być grzybiarzem super znawcą.
- Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane mogą być szkodliwe, to samo dotyczy “robaczywych” lub “starych” grzybów.
- Tak zwane ludowe sposoby na rozpoznanie jadalnych grzybów są zawodne!
- Jeśli nie jesteś pewien grzyba, to udaj się do inspekcji sanitarnej !!!
Więcej informacji o grzybach na stronie internetowej – kliknij tutaj!